Sunday, November 13, 2011

Nak bagi ape ek?

Posted by Nur Athirah.. :) at 9:21 PM 0 comments
Assalamualaikum kepada sume pembaca..
blogger ataupun pembaca biase..
jangan malu atau segan untuk membaca.. 
teruskan membaca seperti biase..


lol.. saje je  pantun tu.. ;)


ok.. lets begin..
bhahahaa.. da macam nak start rancangan ape je..


tadi.. time duduk2 nan adek2 kat uma nih..
*untunglahh cuti kan
then terus je on9 sambil chit chat nan dowg..
bile je saya on fb.. tetibe i got 1 message dari 1 roomate saya nih..
mesej tu berbunyi cam nih..


"Athirah, sorry x bgth awal.. td kt pergi kms.. tp time tu menteri tak dtg lagi..hehehe.. tp nanti tgk lah kat tv.. tv3 pun ade td.. smalam kt gi kms juga bukan untuk jadi sukarelawan tp urusan berhenti matriks. kt dpt sambung belajar kat uitm arau dalam course accounting info sys. minggu dpn kita daftar.. sedih nak bght thirah sbnrnya coz kt dah anggap thirah cam "kak long" kt kat bilk..hehe n thirah org yg first kt jumpa kat kms.. serius kt takkan lupakan thirah =)


saya terus je tergamam..
what?
berhenti?
*ye athirah, da terang lagi bersuluh dye ckp nak berenti.


waaaa... hilang lagi kawan saya..
mostly ramai kot kawan2 saya kat matriks tu berenti..
macam2 alasan dowg..
 ade yang cakap susahlah..
laju sangat lahh..
tak bole bawak lahh..
and macam2 alasan lagi..
dan tak lupe jugak ade yang mak tak relakan terus belajar kat situ..


btw, sebenarnye tu sume bergantung pada diri kite kan..
ehh, lari lagi dari topik..


act, sebelum cuti hari tu, saya and roomate saya plan nak wat surprise party untuk salah sorg roomate saya..
hmm.. faham tak ayat tu?
macam tak je.. hehe.. ok2.. lets make it simple..


dalam bilik saya, ade 4 orang.. 
jiha, mia, dayah and saya..


nak dijadikan cerita..
26/11 nih besday jiha..
sebelum cuti hari tu, saya, mia n dayah da wat planning macam mne nak wat surprise party tu 
and tong2 aka share duet nak belikan jiha beg yang dia impikan sangat2 tu..
beg tu plak sikit punye mahal


alih2 skang nih dayah plak nak pindah.. 
so, sikit sebanyak agak ruin lahh planning tu..
tak mampu kot nak tanggung harge beg tu berdue...
bhaha..
tapi tak salahkan dayah pun dalam hal nih..
saya bersyukur sangat sebab dia dapat coz yang dia nak sangat2 tu,,
hope you success ok my dear..


so sekarang nih really need all of you punye opinion..
ape agaknye best gift yang bole saya bagi ek kat kawan saya tu?


Nak bagi dia beg tu, den tau den takkan mampu punyo..
nak bagi tiket2 wayang nih rasenye dia bukanlah orang yang sukekan movie kat wayang nih..
nak bagi sebakul makanan yang dia suke rsenye cam tak affordable je..
sebabnye dia sukakan coklat dari over the sea 


bagi pakej pergi spa?
bhahaha.. tak sesuai kot..
sebab dia cakap
"ehh. kite nih gunting rambut pun tak pernah kat salon tau, sume mak kite yang wat"
=.="


ingat nak kasi dia perfume, 
tapi sepanjang saya sebilik nan dia tak pernah tengok dia pakai perfume pun..
dia pakai bedak baby je, tapi bau dia..
perggghhh..
harum 1 bilik...
dan saya tau dia tak berapa suka perfume2 bagai nih..


framekan gambar kiteowg?
bhahahaha..
malangnye 1 pun takde..









bagi lah idea awak.. :)




lovely notes: hey dude! your birthday today.. happy birthday! here's wishing you success and happiness today and always.. may Allah bless you.

Thursday, November 10, 2011

secret admirer!

Posted by Nur Athirah.. :) at 7:10 PM 4 comments
Assalamualaikum :)

wahai kawan2 sekalian, ape kabar?
saya?
alhamdulillah sihat.
*bende ade ke owg tanye?

Sepanjang kawan2 hidup kat dunia kan, pernah tak minat kat somebody?
kalau tanye saya, honestly pernah. 
pernah jugak lah ade pengalaman ade secret admirer nih..

bagi saya kan, secret admirer nih maksudnye owg yang minat kat kita n amik decision untuk tunjukkan minat dye kat kita tanpe berani untuk berterus terang tentang diri dye,
*mungkin bagi kawan2 lain pulak maksudnye kan.

ok, now nak share antare taktik yang mungkin akan digunapakai oleh si secret admirer kepada orang yang dye suke.

err yang pertame...
dye akan gunekan delivery service untuk bagi apa2 yang dye nak bagi kat kita selalunye bunga lahh.. mungkin jugak dye akan bagi sendiri bende tu time yang sesuai..*time dye rase kte tak perasan n takde orang perasan.

2nd aka kedue,
dye akan hantar mesej kat kte. tak kisah lah maybe secare on9, fon atau ape saje..tapi yang pasti kte takkan dapat kesan sape dye nan mudahnye..mesej yang dye bagi plak memang sweett beb! tapi kalau dapat peminat yang fanatik tu mungkin mesej dye agak menakutkan...

ke3
kalau lah secret admirer nih dalam kalangan kawan2 kte atau seseorang yang berhampiran dengan kte, lagi susah nak detect..
sebabnye, dah sah2 kte takkan syak orang sekeliling kte.. lagi2 kawan baek kte. 
memang takkan masuk langsung lah dalam list wanted tu kan?

bile da sampai time dye da ready nak bagitau kat kte sape dye, barulah dye akan bagi klu skit. cm tandatangan ke, tulisan dye ke or pape lahh yang bole wat kte detect sape dye

err,saje2 je share bende nih.. takde kene mgene nan sape2 pn antare hidup dan mati.



lovely notes: keep your fear yourself, but share your courage with others, :)



Tuesday, November 8, 2011

i'm sorry!

Posted by Nur Athirah.. :) at 7:06 PM 0 comments
Assalamualaikum.

Yupp.. Sekarang sume student mane2 matrikulasi kat Malaysia nih sedang bercuti. Yeay! 
But for those yang join KAKOM tu memang tak cuti leerrr..
Ehh, bukan tak cuti langsung, diorang cuti jugak tapi bape hari jelah.
Yang tak join KAKOM cam saya nih bole lah rileks2 selama 2 weeks sebelum start kembali sem 2..
Tahun ni KAKOM wat kat kolej saya.
Nak tau kat mane?
Kolej Matrikulasi Selangor. :)

Sorry sebab sampai sekarang saya masih tak mampu nak lupakan awak.
*walaupun saya da cuba sehabis daya*

Tapi, saya da kembali wake up. Cuba belajar hidup tanpa awak.
Dan terima hakikat yang awak memang tak ditakdirkan untuk saya.

Saya akan cuba untuk tak pedulikan langsung kewujudan awak, sampai saya betul2 kuat untuk amik tau pasal awak.

Kepada awak yang saya maksudkan, ingat! Jangan sesekali awak ulang lagi kesilapan awak pada saya kat perempuan lain ye.
Sebab awak sendiri pun tak kan mampu untuk tanggung segala apa yang saya rasa sekarang.
Ingat hukum karma.
What comes around goes around
or 
what u give is what you get.

Saya tak penah doakan yang tak baik untuk awak.
Always pray for your happiness.
Even,
mungkin awak langsung tak fikirkan pasal saya
sebab da berbahagia dengan si dia.
Yang jauh lagi baik dari saya.

Kepada awak.
Ingat, sekali awak da ludah, awak jangan jilat balik.
Macam tu jugak dengan saya.
Sekali awak da lepaskan saya, jangan pernah berharap untuk kembali pada saya.

:D

*LOVE*:don't come back to me. don't come back at all :)

Monday, November 7, 2011

thank you so much!! huh!

Posted by Nur Athirah.. :) at 3:27 AM 0 comments
Assalamualaikum..

nice to meet you again. 

kawan2.. hari ini saya nak share cite pasal saya.
nak tau tak?
tak nk?
plezz, tekan je pangkah kat atas tu.
nk tau?
just continue reading ok?
hee..

yup.. saya baru je 1 month ditinggalkan oleh someone.
what? sedih? of course i do.
but, hari ini saya bukan lah nak sangat pun share cerita tu kat sini.
let me myself only know about it ok?

sebenarnye, saya nak cerita macam mana saya bole wake upp balik selepas nightmare tu.
yupp, i believe. there must be one of you out there yang da penah rase, sedang merasakannye or belum penah rase kan?

bagi yang penah rase, mungkin ape yang saya nak share nih maybe penah jugak awak buat kan?
its just maybe.
bagi yang sedang merasakannye tu, bagus. this is one way to get know how to gain your spirit back.
bagi yang belum penah rasekan tu, saya doakan agar awak, awak and awak takkan penah rase ape yang da saya rase. amin..

1. lepas break up, selalunye kita suke sembunyi2 and taknak jumpa nan sape2 pun kan. kita rase down giler2. tapi ade jugak yang amik tindakan yang sebaliknye. dia tak suke keseorangan, dan buat ape pun kerja just to make them busy so that they would not feel alone. so, awak pilihlah mane2 satu dari method tu yang awak rase work better untuk awak. Tapi ingat, jangan sesekali buat perkare2 di luar normal. hee

2. selalunye, sokongan dari family dan kawan2 baik kita mampu untuk membuatkan kita recover lebih cepat berbanding sokongan dari diri sendiri. Tak mustahil jugak family dan kawan2 kita tu akan suruh je kita cari yang lain. Betul, niat family dan kawan2 kita tu memang baik, tapi hanya kita yang boleh menentukan bila masa yang sesuai untuk kita betul2 bersedia sebelum kembali mencari pengganti. Take your time. Lakukan ape yang kita mampu lakukan untuk rawat hati kita tu dulu, dan jangan terlampau taksub nak cari pengganti sebelum diri kita betul2 bersedia. :p

3. Ade sesetengah orang yang memang diberikan kelebihan dengan cepat je wake up lepas da down. Dan ade jugak orang yang tak mempunyai kelebihan macam tu. Betul tak? Tapi dengan sikit kekuatan, kita sebenarnye mampu ajar diri kita untuk melihat hikmah disebalik ujian. For me, start a new hobby, take a class, work on ways on improving your living and studying situation. atau pape lah yang boleh buatkan saya fikir tentang perkara lain selain dari old love tu. :)

4. Ok, disebabkan saya seorang blogger, saya lebih suka untuk kurangkan tahap tension dalam diri saya ni dengan menulis. Tak kira lah sama ada kat blog, fb atau pun diari. Be professional ok. Pape pun, menulis adalah salah satu terapi yang baik untuk orang2 yang ade masalah especially yang baru lepas clash. As a bonus, semakin kita banyak menulis sebenarnye secara tak langsung dapat meningkatkan tahap penulisan kita. Kita akan perasan yang penulisan kita akan lebih tersusun jalan ceritanye, dalam masa seminggu. {p/s: tu pun hanya akan berlaku kalau kita menulis setiap hari dari hati kita. } 

5. Jaga diri kita. Tu pun salah satu cara yang terbaik untuk kembali wake up. Memang lepas clash kita selalunya akan minum banyak, makan makanan yang tak sihat, atau tak makan langsung. Alasan dia sebab tak de selera. huh! Come on lah. Apa kata, dari kita wat sume tu, cuba cara saya. Berurut. yupp, berurut. Tu yang saya buat lepas clash. memang dapat release stress lahh awak. Kalau yang mampu tu, pergilah mana2 spa yang awak suke. Dan bagi yang tak berkemampuan pulak, macam saya, suruhlah family, especially mak tolong urutkan. Tak pun, bole je suruh kawan yang pandai mengurut. hehehe

6. Bercakap pasal mengurut ni, sebenanye ade satu lagi cara untuk wake up back. Sebenarnye yang ni bergantung pada budget jugak lah. Pergi holiday. Tak pun pergi shopping. Buat hair treatment ke. Buat make over pun ok jugak. Tapi yang paling saya suka buat berendam dalam air. Best sangat. Whatever it is you like doing, buat je time ni. 

7. Dengar lagu2 sedih ni kadang2 baik and maybe jugak tak baik untuk kita yang tengah nak wake up ni. Lagu2 macam ni boleh buat kita teringat balik ape yang sepatutnya kita lupakan. Kita bole layan perasaan dengan marah2 dalam diari, menangis atau ape saje, tapi bukan dengan cara ingat balik ape yang patutnye kita lupakan. Saya lebih suka tengok komedi movie time2 nak wake up balik ni. At least bole wat saya happy. Jangan frust2 da. 

8. Kalau keadaan awak tak bertambah baik lepas da cuba sume tips2 kat ats tu, apa kata awak terus je berhubung n share problem awak nan orang yang lebih pakar. Sekarang kan da moden, macam2 cara bole guna, kalau rase berani n ade mase better face to face je nan kaunselor terus. Bagi yang tak berani tu, ade bnyak lagi cara lain nak berkomunikasi nan kaunselor ni, sama ada email ke, call ke atau ape je. Asalkan memang kaunselor yang bertauliah lah. Kaunselor ni mungkin dapat bantu awak. Tu lagi baik sebenarnye. chill.

9. Selain dari list kat atas tu, saya suka jugak cari kelebihan yang ade pada diri saya. Bila buat macam tu, it makes me feel good you know? Bila kita da tau segala kelebihan dalam diri kita, baru kita akan sedar yang kita sepatutnya dapat someone yang lagi better dari dia. i always support you!


Berterima kasih lah pada si dia yang meninggalkan awak tu.
Tu da menunjukkan yang dia bukanlah yang terbaik untuk kita.
Mungkin kita layak untuk dapat seseorang yang lagi baik dari dia.
Dan mungkin jugak dia sebenarnya tak layak untuk kita. 


*love*: close together or far apart, you still in my heart. Terima kasih.

 

apple_pie Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea