Tuesday, June 11, 2013

Fasa berikutnya..

Posted by Nur Athirah.. :) at 12:13 AM 0 comments


Assalamualaikum :)

Rasanya dah lama tak update blog. 
Itu menunjukkan ketiadaan idea yang tersangatlah kritikal. 
Nak dapat idea tulis tajuk je pun dah sejam. 
Nak start tulis entri pun sejam. 
Tiba tiba datang pulak rasa dengki plus kagum dengan blogger yang mampu menghasilkan cerita dengan garapan idea yang sangatlah bernas. 
Ditambah dengan bahasa dan ayat diorang yang perggghhh...
Sekali baca berdesup masuk ke salur salur darah and seterusnya menghasilkan keinginan tak pun keinsafan kepada pembaca.
Bergantunglah kepada cerita yang dibaca tu kan..

Okay, berbalik kepada tajuk.
 Why i choose that tittle? Sebab, baru baru ni result baru keluar.
 Alhamdulillah, even tak lah dalam kategori best student, i'm still being thankful as it is worth it! 
Berbaloi lah berjaga malam and study together dengan ex roomates dulu kan..
 Lepas dapat result tu, mula lah masing masing sibuk isi upu fasa 2.
 Ubah apa yang patut, kemaskini balik form yang dah diisi. 
Tu adalah fasa normal sebenarnya kan. 
Next fasa adalah berdoa dan bertawakal.
 Apa pun yang kita semua bakal dapat nanti, ingatlah tu adalah yang terbaik yang Allah dah rancang untuk kita. 
Jangan merungut tau nanti.
 Ni adalah pesanan ex senior saya jugak. 
Kalau dapat macam yang kita hajati, alhamdulillah, tak dapat macam yang diingini pun alhamdulillah. 
Satu satu nikmat ataupun musibah yang Allah bagi pada kita, bila kita bersyukur, kita akan dapat ganjaran yang lebih dari tu sebenarnya. 
Maybe dari sudut yang tak tersangkakan. 
So, bersyukurlah dengan apa yang bakal kita dapat nanti ye kawan..




"Bersyukurlah kerana masih menikmati nikmat iman dan Islam."



Yes, bila saya rasa down tak dpat apa yang dihajati, saya selalu fikirkan nikmat nikmat lain yang Allah bagi. Yang mungkin dah saya terlepas pandang ke kan.. :/ 
And it makes me gain my spirit back! 
Try it out! 
Lastly, saya nak ambil kesempatan ni nak ucapkan tahniah dan syabas buat semua sahabat saya yang dapat keputusan baru baru ni. 
Sama ada keputusan tu baik atau tak.
 Bersyukur dan redha.
Allah tau apa yang terbaik.
Terima kasih kerana banyak membantu saya selama ni.
 May Allah bless us and give us the best especially on this September
. Aamiin :) 
Till we meet again.
 In Shaa Allah.
Maafkan segala kesilapan saya sama ada yang sengaja dilakukan atau yang tak sengaja dilakukan.




Lovely notes: Jangan merasakan rezeki yang diperoleh adalah hak milik usaha sendiri. Yakinlah ia adalah kehendak dan nikmat dari Illahi. Alhamdulillah :)















Friday, May 3, 2013

PWTC 2013 :)

Posted by Nur Athirah.. :) at 11:42 PM 0 comments
Assalamualaikum! 

Alhamdulillah.. Setelah sekian lama meninggalkan alam blogger, now i'm back! Yeay! 
haa.. I got the spirit to keep writing my stories back as i just completed my matriculation level.
Alhamdulillah. :)

Bila holiday mood dah turning on, semua orang tak terkecuali saya, mula mencari-cari aktiviti apa yang akan dilakukan sepanjang cuti ni. Plan itu plan ini.. 

Okay, sekarang saya akan ceritakan aktiviti pertama yang saya lakukan. Setakat 3 hari pertama menganggur ni, ini lah aktiviti pertama yang saya rasa berfaedah yang saya buat. 
Maafkanlah ye, terlampau excited nak berkongsi cerita, balik-balik je terus update. Cuma tak publish je.
Takut terlupa. :)

*now playing: Maher Zain "In Sha Allah"

Alhamdulillah, hari Khamis, bersamaan 2 May 2013, saya dan beberapa lagi orang sahabat kolej telah plan nak meet up kat PWTC beserta misi untuk menghabiskan baucer buku. Hehe. That is such a lovely moment actually. Setelah 2 tahun bersama, ni first time kami akan berjauhan secara kekal. Mood still tak boleh nak adapt dengan semua ni sebenarnya. Dah biasa asal makan je mesti sekali, pagi2 tunggu nak pergi kelas sama-sama, usik mengusik each other. Tu dah jadi asam garam kami sepanjang dekat matrik. Sekarang, bila dah mula cuti, masing-masing jadi awkward nak buat apa2 tanpa each other lagi. Huhuhuhu :'( Sebab tu kami plan nak jumpa. Walaupun baru je berapa hari start cuti!

Allahuakbar! 
Bila dah nampak muka Syaza dengan Amalina pagi tu kat KL Sentral, rasa rindu kat dorang terlerai. Still rasa macam kat matrik lagi. Agak-agak ada lagi tak peluang nak jumpa dorang lagi ye? Kami plan nak jumpa kat KL Sentral sebab nak gerak ke PWTC tu sekali. Senang. 

Dari kiri: Saya, Amalina n adik Amalina, Alia :)




Ni pulak Syaza dengan Amalina n Alia :)

*Sengih*

After having our breakfast there, kami pun sama-sama rushing jugak dengan orang yang nak pergi office naik LRT. Hehe. Saja je sebenarnya. Perjalanan just amik masa dalam 10-15 minit je. Ke lebih ek? Entah lah tak ingat pulak. Hehe.

Tadaa! Dah sampai! 


Time awal-awal kami sampai tu tak ramai orang lagi. Cuma kawasan tu dipenuhi dengan adik-adik yang berpakaian seragam sekolah. *Teringat lawatan sekolah dulu2. hehe*

Kami pun berjalan lah mengelilingi kawasan book fair tu kan then tiba2...
 kami terjumpa dengan....



Time ni rasa speechless sangat. Superb mommy in da house! Yeay! 
Finally got to meet her with her husband and Bella! :) Alhamdulillah :)

*A long pause*

When remembered that moment, i can't stop smiling as this is very precious moment in my life. 
Meet someone who is adorable. In addition, both of them are also very friendly. Kenangan yang takkan saya lupakan In Sha Allah.. 



Antara suasana kat sana. Macam biasa, pesta buku, mesti lah banyak buku-buku kan.. 

Lepas tu solat Zohor, kami memulakan langkah untuk mencari tempat untuk lunch.
At the same time, nak jumpa lagi seorang kawan, Maisarah. 
Plan punya plan, kami pun decide nak singgah Sogo untuk makan dan meet up Mai kat sana.

Time ni muka masing-masing kegirangan sebab dah kenyang. Hehehe

Lepas makan, kami pun beransur memulakan langkah masing-masing untuk balik..


Apa-apa pun, saya tetap berharap, this is not our last meeting. Lepas ni In Sha Allah akan ada lagi pertemuan yang lain. Untuk Syaza, Ama, and Mai, thanks for this moment. Really love it! Hope we can meet again next time. Do keep in touch girls :) 
  
Till we meet again! 

Wassalam. XOXO














Sunday, March 11, 2012

Encik Mimpi..

Posted by Nur Athirah.. :) at 12:51 PM 2 comments
Assalamualaikum semua..

how are you today? i just hope everything go as smooth as your plan. INSYAALLAH..

Encik mimpi?
ape maksudnye tu kan?
harini, mood saya tetibe je nak cite pasal mimpi.
Nak kate semalam saya mimpi yang best2 tak jugak. 
actually, da lame kot tak mimpi.
yelahh.. lately ni busy giler2 ko..

letak je kepala kat bantal,terus tido.
kalau dulu, kene golek2 kiri, golek2 kanan, then only mata ni nak terpejam.
but now, semua tu tinggal kenangan. aiseeemen...ayatttt...teeettttttt. hee

kadang2 tak semua yang kita mimpikan tu akan jadi kenyataan. yelahh.. banyak sangat sebenarnye pendapat pasal mimpi ni.
ade yang cakap, apa yang kita mimpikan tu akan jadi sebaliknya.
ada jugak yang cakap mimpi tu sebenarnya satu petunjuk.
haisshhh, macam2.

mimpi yang saya maksudkan dalam entri kali nih bukanlah mimpi waktu tido tu, tapi mimpi aka impian..
semua orang dalam dunia ni, at least akan ada satu impian.
apa pun impian kita, saya harapkan akan jadi kenyataan lah ye.
usaha lah untuk menjadikan impian kita satu kenyataan.
yupp, memang payah.
but, kalau kita betul2 berusaha untuk jadikannya satu kenyataan, saya tak rasa bende tu satu perkara yang mustahil pun.

impian saya ada banyak sangat... 
dan insyaallah, saya akan terus berusaha untuk dapatkannya.




kepada semua especially kawan2 kat atas: semoga impian anda tercapai..










Thursday, February 2, 2012

me is me..

Posted by Nur Athirah.. :) at 10:05 PM 2 comments

Assalamualaikum... :)

hello! salam ceria ye semua. waaahhhh.. lamenye tak update my diary nihh..
quite busy lahh kawankawan.. heee

perkembangan terbaru? hmmm,, buat masa nih sume berkembang dengan baik dan jayanye.. jhyeeeahhh..
hahaha..
 no lahh.. alhamdulillah.. that's only one word i can say to everything that happened to me.
semua tu nanti insyaallah akan jadi warna terbaik dalam kanvas kehidupan saya..

ok, first of all saya nak tanya, suka tak kalau segalanye pasal anda ditiru oleh orang lain?
yupp, SEGALANYA.
dari cara berpakaian, berkomunikasi dan lainlain lahh..
suka tak?

kalau tanya saya, saya suka.. 
but
jangan melampau ok?
terasa jugak. macam dia nak perli pun ade bila segala2nya pasal kita dia ikut,
baik, buruk..
semualah..
  
ikut yang baikbaik sudah lah ye sis! tak mau ikut yang tak baik tak baik tu.
nama pun manusia kan.. mana ada yang sempurna..
apa yang boleh kita buat ialah berusaha untuk mencapai tahap kesempurnaan dalam hidup kita.

tak salah kita admire orang, tapi jangan lahh sampai taksub sangat.
biar berpada pada. ok? 

kalau sampai orang lain boleh nampak sangat yang kita cuba tiru orang tu, tu kan ke namanya macam membodohkan diri sendiri. betul tak? haihh.. 
kesian.
that's only i can say.

sebenarnya, setiap orang ada kelebihan masingmasing,
jangan terlampau memandang rendah pada kemampuan diri ye kawankawan.
cuba tonjolkan kelebihan dalam diri kita.
insyaallah, kalau kelebihan tu kearah kebaikan, orang akan terima..
ubah apa yang perlu,
jadikan seseorang tu sebagai role model je, bukannye bermaksud kita perlu tiru segala2nya pasal dia..
jadikan dia sebagai 'pembaris' dalam hidup kita.
maksudnye?
cuba hayati dan renungkan ye. bole faham punya.
tak faham jugak bole tanya ye. hee

kadangkadang role model kita pun tak betul jugak.
macam saya cakap sebelum nih, sama2 tak sempurna.
cuma mungkin cara awak terima ketidaksempurnaan dalam diri awak tu lain sikit dari dia.

saya buat entri nih bukan sebab nak cakap yang saya nih sempurna bagai..
cuma sekadar berkongsi pandangan buat renungan kita bersama. 
kadangkadang kan bende2 macam nih kita terlepas pandang. 
so, da jadi tugas sesama manusia untuk saling ingat mengingati.

saya nasihatkan diri saya dan semua pembaca ye..
be yourself. be proud with whatever you have now. but jangan sampai bongkak dan riak ye, kang Allah tarik nikmat tu semua, menyesal tak berkesudahan pulak. terima ketidaksempurnaan kita dari sudut pandangan yang berbeza.
dari situ kita akan lebih menghargai diri kita seadanya.







thanks for reading, may Allah bless us always, insyaallah!







Sunday, November 13, 2011

Nak bagi ape ek?

Posted by Nur Athirah.. :) at 9:21 PM 0 comments
Assalamualaikum kepada sume pembaca..
blogger ataupun pembaca biase..
jangan malu atau segan untuk membaca.. 
teruskan membaca seperti biase..


lol.. saje je  pantun tu.. ;)


ok.. lets begin..
bhahahaa.. da macam nak start rancangan ape je..


tadi.. time duduk2 nan adek2 kat uma nih..
*untunglahh cuti kan
then terus je on9 sambil chit chat nan dowg..
bile je saya on fb.. tetibe i got 1 message dari 1 roomate saya nih..
mesej tu berbunyi cam nih..


"Athirah, sorry x bgth awal.. td kt pergi kms.. tp time tu menteri tak dtg lagi..hehehe.. tp nanti tgk lah kat tv.. tv3 pun ade td.. smalam kt gi kms juga bukan untuk jadi sukarelawan tp urusan berhenti matriks. kt dpt sambung belajar kat uitm arau dalam course accounting info sys. minggu dpn kita daftar.. sedih nak bght thirah sbnrnya coz kt dah anggap thirah cam "kak long" kt kat bilk..hehe n thirah org yg first kt jumpa kat kms.. serius kt takkan lupakan thirah =)


saya terus je tergamam..
what?
berhenti?
*ye athirah, da terang lagi bersuluh dye ckp nak berenti.


waaaa... hilang lagi kawan saya..
mostly ramai kot kawan2 saya kat matriks tu berenti..
macam2 alasan dowg..
 ade yang cakap susahlah..
laju sangat lahh..
tak bole bawak lahh..
and macam2 alasan lagi..
dan tak lupe jugak ade yang mak tak relakan terus belajar kat situ..


btw, sebenarnye tu sume bergantung pada diri kite kan..
ehh, lari lagi dari topik..


act, sebelum cuti hari tu, saya and roomate saya plan nak wat surprise party untuk salah sorg roomate saya..
hmm.. faham tak ayat tu?
macam tak je.. hehe.. ok2.. lets make it simple..


dalam bilik saya, ade 4 orang.. 
jiha, mia, dayah and saya..


nak dijadikan cerita..
26/11 nih besday jiha..
sebelum cuti hari tu, saya, mia n dayah da wat planning macam mne nak wat surprise party tu 
and tong2 aka share duet nak belikan jiha beg yang dia impikan sangat2 tu..
beg tu plak sikit punye mahal


alih2 skang nih dayah plak nak pindah.. 
so, sikit sebanyak agak ruin lahh planning tu..
tak mampu kot nak tanggung harge beg tu berdue...
bhaha..
tapi tak salahkan dayah pun dalam hal nih..
saya bersyukur sangat sebab dia dapat coz yang dia nak sangat2 tu,,
hope you success ok my dear..


so sekarang nih really need all of you punye opinion..
ape agaknye best gift yang bole saya bagi ek kat kawan saya tu?


Nak bagi dia beg tu, den tau den takkan mampu punyo..
nak bagi tiket2 wayang nih rasenye dia bukanlah orang yang sukekan movie kat wayang nih..
nak bagi sebakul makanan yang dia suke rsenye cam tak affordable je..
sebabnye dia sukakan coklat dari over the sea 


bagi pakej pergi spa?
bhahaha.. tak sesuai kot..
sebab dia cakap
"ehh. kite nih gunting rambut pun tak pernah kat salon tau, sume mak kite yang wat"
=.="


ingat nak kasi dia perfume, 
tapi sepanjang saya sebilik nan dia tak pernah tengok dia pakai perfume pun..
dia pakai bedak baby je, tapi bau dia..
perggghhh..
harum 1 bilik...
dan saya tau dia tak berapa suka perfume2 bagai nih..


framekan gambar kiteowg?
bhahahaha..
malangnye 1 pun takde..









bagi lah idea awak.. :)




lovely notes: hey dude! your birthday today.. happy birthday! here's wishing you success and happiness today and always.. may Allah bless you.

Thursday, November 10, 2011

secret admirer!

Posted by Nur Athirah.. :) at 7:10 PM 4 comments
Assalamualaikum :)

wahai kawan2 sekalian, ape kabar?
saya?
alhamdulillah sihat.
*bende ade ke owg tanye?

Sepanjang kawan2 hidup kat dunia kan, pernah tak minat kat somebody?
kalau tanye saya, honestly pernah. 
pernah jugak lah ade pengalaman ade secret admirer nih..

bagi saya kan, secret admirer nih maksudnye owg yang minat kat kita n amik decision untuk tunjukkan minat dye kat kita tanpe berani untuk berterus terang tentang diri dye,
*mungkin bagi kawan2 lain pulak maksudnye kan.

ok, now nak share antare taktik yang mungkin akan digunapakai oleh si secret admirer kepada orang yang dye suke.

err yang pertame...
dye akan gunekan delivery service untuk bagi apa2 yang dye nak bagi kat kita selalunye bunga lahh.. mungkin jugak dye akan bagi sendiri bende tu time yang sesuai..*time dye rase kte tak perasan n takde orang perasan.

2nd aka kedue,
dye akan hantar mesej kat kte. tak kisah lah maybe secare on9, fon atau ape saje..tapi yang pasti kte takkan dapat kesan sape dye nan mudahnye..mesej yang dye bagi plak memang sweett beb! tapi kalau dapat peminat yang fanatik tu mungkin mesej dye agak menakutkan...

ke3
kalau lah secret admirer nih dalam kalangan kawan2 kte atau seseorang yang berhampiran dengan kte, lagi susah nak detect..
sebabnye, dah sah2 kte takkan syak orang sekeliling kte.. lagi2 kawan baek kte. 
memang takkan masuk langsung lah dalam list wanted tu kan?

bile da sampai time dye da ready nak bagitau kat kte sape dye, barulah dye akan bagi klu skit. cm tandatangan ke, tulisan dye ke or pape lahh yang bole wat kte detect sape dye

err,saje2 je share bende nih.. takde kene mgene nan sape2 pn antare hidup dan mati.



lovely notes: keep your fear yourself, but share your courage with others, :)



Tuesday, November 8, 2011

i'm sorry!

Posted by Nur Athirah.. :) at 7:06 PM 0 comments
Assalamualaikum.

Yupp.. Sekarang sume student mane2 matrikulasi kat Malaysia nih sedang bercuti. Yeay! 
But for those yang join KAKOM tu memang tak cuti leerrr..
Ehh, bukan tak cuti langsung, diorang cuti jugak tapi bape hari jelah.
Yang tak join KAKOM cam saya nih bole lah rileks2 selama 2 weeks sebelum start kembali sem 2..
Tahun ni KAKOM wat kat kolej saya.
Nak tau kat mane?
Kolej Matrikulasi Selangor. :)

Sorry sebab sampai sekarang saya masih tak mampu nak lupakan awak.
*walaupun saya da cuba sehabis daya*

Tapi, saya da kembali wake up. Cuba belajar hidup tanpa awak.
Dan terima hakikat yang awak memang tak ditakdirkan untuk saya.

Saya akan cuba untuk tak pedulikan langsung kewujudan awak, sampai saya betul2 kuat untuk amik tau pasal awak.

Kepada awak yang saya maksudkan, ingat! Jangan sesekali awak ulang lagi kesilapan awak pada saya kat perempuan lain ye.
Sebab awak sendiri pun tak kan mampu untuk tanggung segala apa yang saya rasa sekarang.
Ingat hukum karma.
What comes around goes around
or 
what u give is what you get.

Saya tak penah doakan yang tak baik untuk awak.
Always pray for your happiness.
Even,
mungkin awak langsung tak fikirkan pasal saya
sebab da berbahagia dengan si dia.
Yang jauh lagi baik dari saya.

Kepada awak.
Ingat, sekali awak da ludah, awak jangan jilat balik.
Macam tu jugak dengan saya.
Sekali awak da lepaskan saya, jangan pernah berharap untuk kembali pada saya.

:D

*LOVE*:don't come back to me. don't come back at all :)
 

apple_pie Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea