Monday, November 7, 2011

thank you so much!! huh!

Posted by Nur Athirah.. :) at 3:27 AM
Assalamualaikum..

nice to meet you again. 

kawan2.. hari ini saya nak share cite pasal saya.
nak tau tak?
tak nk?
plezz, tekan je pangkah kat atas tu.
nk tau?
just continue reading ok?
hee..

yup.. saya baru je 1 month ditinggalkan oleh someone.
what? sedih? of course i do.
but, hari ini saya bukan lah nak sangat pun share cerita tu kat sini.
let me myself only know about it ok?

sebenarnye, saya nak cerita macam mana saya bole wake upp balik selepas nightmare tu.
yupp, i believe. there must be one of you out there yang da penah rase, sedang merasakannye or belum penah rase kan?

bagi yang penah rase, mungkin ape yang saya nak share nih maybe penah jugak awak buat kan?
its just maybe.
bagi yang sedang merasakannye tu, bagus. this is one way to get know how to gain your spirit back.
bagi yang belum penah rasekan tu, saya doakan agar awak, awak and awak takkan penah rase ape yang da saya rase. amin..

1. lepas break up, selalunye kita suke sembunyi2 and taknak jumpa nan sape2 pun kan. kita rase down giler2. tapi ade jugak yang amik tindakan yang sebaliknye. dia tak suke keseorangan, dan buat ape pun kerja just to make them busy so that they would not feel alone. so, awak pilihlah mane2 satu dari method tu yang awak rase work better untuk awak. Tapi ingat, jangan sesekali buat perkare2 di luar normal. hee

2. selalunye, sokongan dari family dan kawan2 baik kita mampu untuk membuatkan kita recover lebih cepat berbanding sokongan dari diri sendiri. Tak mustahil jugak family dan kawan2 kita tu akan suruh je kita cari yang lain. Betul, niat family dan kawan2 kita tu memang baik, tapi hanya kita yang boleh menentukan bila masa yang sesuai untuk kita betul2 bersedia sebelum kembali mencari pengganti. Take your time. Lakukan ape yang kita mampu lakukan untuk rawat hati kita tu dulu, dan jangan terlampau taksub nak cari pengganti sebelum diri kita betul2 bersedia. :p

3. Ade sesetengah orang yang memang diberikan kelebihan dengan cepat je wake up lepas da down. Dan ade jugak orang yang tak mempunyai kelebihan macam tu. Betul tak? Tapi dengan sikit kekuatan, kita sebenarnye mampu ajar diri kita untuk melihat hikmah disebalik ujian. For me, start a new hobby, take a class, work on ways on improving your living and studying situation. atau pape lah yang boleh buatkan saya fikir tentang perkara lain selain dari old love tu. :)

4. Ok, disebabkan saya seorang blogger, saya lebih suka untuk kurangkan tahap tension dalam diri saya ni dengan menulis. Tak kira lah sama ada kat blog, fb atau pun diari. Be professional ok. Pape pun, menulis adalah salah satu terapi yang baik untuk orang2 yang ade masalah especially yang baru lepas clash. As a bonus, semakin kita banyak menulis sebenarnye secara tak langsung dapat meningkatkan tahap penulisan kita. Kita akan perasan yang penulisan kita akan lebih tersusun jalan ceritanye, dalam masa seminggu. {p/s: tu pun hanya akan berlaku kalau kita menulis setiap hari dari hati kita. } 

5. Jaga diri kita. Tu pun salah satu cara yang terbaik untuk kembali wake up. Memang lepas clash kita selalunya akan minum banyak, makan makanan yang tak sihat, atau tak makan langsung. Alasan dia sebab tak de selera. huh! Come on lah. Apa kata, dari kita wat sume tu, cuba cara saya. Berurut. yupp, berurut. Tu yang saya buat lepas clash. memang dapat release stress lahh awak. Kalau yang mampu tu, pergilah mana2 spa yang awak suke. Dan bagi yang tak berkemampuan pulak, macam saya, suruhlah family, especially mak tolong urutkan. Tak pun, bole je suruh kawan yang pandai mengurut. hehehe

6. Bercakap pasal mengurut ni, sebenanye ade satu lagi cara untuk wake up back. Sebenarnye yang ni bergantung pada budget jugak lah. Pergi holiday. Tak pun pergi shopping. Buat hair treatment ke. Buat make over pun ok jugak. Tapi yang paling saya suka buat berendam dalam air. Best sangat. Whatever it is you like doing, buat je time ni. 

7. Dengar lagu2 sedih ni kadang2 baik and maybe jugak tak baik untuk kita yang tengah nak wake up ni. Lagu2 macam ni boleh buat kita teringat balik ape yang sepatutnya kita lupakan. Kita bole layan perasaan dengan marah2 dalam diari, menangis atau ape saje, tapi bukan dengan cara ingat balik ape yang patutnye kita lupakan. Saya lebih suka tengok komedi movie time2 nak wake up balik ni. At least bole wat saya happy. Jangan frust2 da. 

8. Kalau keadaan awak tak bertambah baik lepas da cuba sume tips2 kat ats tu, apa kata awak terus je berhubung n share problem awak nan orang yang lebih pakar. Sekarang kan da moden, macam2 cara bole guna, kalau rase berani n ade mase better face to face je nan kaunselor terus. Bagi yang tak berani tu, ade bnyak lagi cara lain nak berkomunikasi nan kaunselor ni, sama ada email ke, call ke atau ape je. Asalkan memang kaunselor yang bertauliah lah. Kaunselor ni mungkin dapat bantu awak. Tu lagi baik sebenarnye. chill.

9. Selain dari list kat atas tu, saya suka jugak cari kelebihan yang ade pada diri saya. Bila buat macam tu, it makes me feel good you know? Bila kita da tau segala kelebihan dalam diri kita, baru kita akan sedar yang kita sepatutnya dapat someone yang lagi better dari dia. i always support you!


Berterima kasih lah pada si dia yang meninggalkan awak tu.
Tu da menunjukkan yang dia bukanlah yang terbaik untuk kita.
Mungkin kita layak untuk dapat seseorang yang lagi baik dari dia.
Dan mungkin jugak dia sebenarnya tak layak untuk kita. 


*love*: close together or far apart, you still in my heart. Terima kasih.

0 comments:

Post a Comment

 

apple_pie Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea